INMEET FORMULIER
Het voorbeeld hieronder is een doorsnede van een glas-in-lood paneel dat tussen isolatieglas zit. Mocht het glas-in-lood paneel uit enkelglas bestaan, zal paneelmaat en de glasmaat gelijk zijn.
Sponningmaat
De sponning is de ruimte in millimeters waartussen het paneel komt. Deze maat wordt ook wel de strakke maat genoemd. Bij plaatsing word het paneel nooit strak in de sponning gemonteerd. Het materiaal van de sponning kan namelijk uitzetten en druk geven op het glas, waardoor het glas kan barsten. Om dit te voorkomen houden we per zijde, 3-5 mm speling aan. Dit betekend dat de glasmaat dus totaal 6 tot 10 mm kleiner zal zijn dan de sponningmaat.
Dagmaat
De dagmaat is de kleinste opening van de sponning. Oftewel, de opening waar je doorheen kijkt. Het verschil tussen de sponningmaat en de dagmaat, geeft informatie over de hoogte van de ‘rand’, waartegen het paneel gezet wordt. Wij noemen dit de aanslaghoogte. Daarnaast is ook de
Sponningdiepte
Dit is maat is belangrijk om te bepalen of de pakketdikte van het geheel van glas-in-lood in isolatieglas past in de sponning.
Uithalen en plaatsing
Het uithalen en plaatsen van glas-in-lood is per situatie verschillend. Denk aan de hoogte van waar het paneel komt. Maar ook aan het materiaal van de kozijnen en sponningen (hout, kunststof, staal, steen). Per situatie zullen we gezamenlijk overleggen wat de beste optie is. Regelmatig werken wij samen met andere vaklieden zoals timmermannen, glaszetters en metselaars.
Zie hieronder een voorbeeld en doorsnede van een glas-in-lood paneel in isolatieglas (links) en een glas-in-lood paneel bestaand uit enkelglas (rechts) geplaatst in een kozijn.